dinsdag 11 april 2023

Wereld Parkinson Dag

De geboortedag van James Parkinson.

Elk jaar op 11 april wordt er tijdens de Wereld Parkinson Dag wereldwijd aandacht gevraagd voor Parkinson. Dit is de geboortedag van James Parkinson. Zijn publicatie in 1817 heeft ervoor gezorgd dat Parkinson internationaal erkend wordt als ziekte. In Nederland zijn er ongeveer 63.500 mensen met de ziekte van Parkinson. 

Bij de ziekte van Parkinson gaat het bewegen minder vanzelf, de soepelheid verdwijnt en alleen de hoognodige bewegingen blijven over. Ook bestaat de neiging te weinig kracht te gebruiken waardoor de bewegingen vertragen, te klein blijven en moeizaam verlopen. Het kan voorkomen dat delen van het lichaam soms beven. Meestal begint de ziekte op latere leeftijd, tussen het 50e en 60e jaar.  

De ziekte van Parkinson is niet dodelijk, de gemiddelde levensverwachting is vrijwel even hoog als die van mensen die de ziekte niet hebben. Gelukkig wonen mensen met parkinson vaak nog lange tijd zelfstandig (al dan niet met hun partner). Ook kan de hulp en ondersteuning door zorgverleners zoals een ergotherapeut of fysiotherapeut helpen bij het langer zelfstandig functioneren.

Natuurlijk zien wij als thuiszorg ook cliënten met Parkinson, waarbij wij in de latere fase van de ziekte ondersteuning bieden bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten.

Overzicht