vrijdag 7 april 2023

Wereldgezondheidsdag

Aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld.

Met de 'Wereldgezondheidsdag' - ieder jaar op 7 april - vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld. Er doen ruim 1300 steden van over de hele wereld mee met het verbeteren van globale gezondheidszorg en het uitbannen van gezondheidsrisico's voor de massa. Het thema van 2023 is 'depressie'. 

Het gaat over hoe depressie een echte ziekte is, en meer dan alleen wat neerslachtige gevoelens. Een depressie bij ouderen komt vaak voor, maar wordt ook vaak niet herkend. Bij ouderen boven 70 jaar uit een depressie zich eerder lichamelijk, bijvoorbeeld in moeheid of gewichtsverlies, dan in somberheid. Meer dan 20 procent van de ouderen heeft lichte tot ernstige klachten. De fysieke klachten worden vaak toegeschreven aan de leeftijd. Dit kan tot gevolg hebben dat de achterliggende depressie buiten beeld blijft en hierdoor krijgen veel ouderen niet de hulp die ze nodig hebben.

Door goed contact te houden met de mantelzorgers en andere zorgverleners bij een client houden we ook aandacht voor de mentale gezondheid.

Overzicht